Saturday, November 25, 2017

My two experiences with Marttiini Sissipuukko

Dear all, finally something that is... too difficult to translate into English and convey "the very Finnish way of feeling and acting" message... So, as google translator does the work, this is my email to the Marttiini - a traditional Finnish knife manufacturer.

//
"Hei,
ostin 2002 Marttiinin Sissipuukon. Se oli uskomaton työkalu erämiehelle. Pysyi terässä, söi puuta ja kerran karhukin sitä katsoi ja poistui sitten paikalta. Kaikki ihastelivat kun Sissipuukko pääsi käsissäni hommiin ja sanoivat "Voi perkele sulla on hyvä puukko!" Meni lohet ja tunturikoivut. Vaan Sissipuukkopa hukkui, eikä kaupasta löytynyt enää sellaista.
Vaimoni bongasi, että taas tuota Sissipuukkoa olisi myytävänä. Osti minulle joululahjaksi ja minulta melkein itku tuli. Vaan uusi Sissipuukko ei sopinut käteen, eikä käynyt teräväksi. Kukaan ei enää ihaillut kiehisten tekoa tai kalanperkuuta. Sissipuukko jäi kaappiin pariksi vuodeksi. Mikään ei ole niin surullista kuin puukko joka ei sovi käteen. Syksyllä sen vahingossa taas löysin ja otin sienimetsään, siinä kun pärjää puukko kuin puukko. Kakaroille kun veistin sitten makkaratikkuja niin lohkesi pala pois kumikahvasta. Se vanha Sissipuukko kampesi kalliota ja katseli karhuja, kairasi kultahippuja kivestä... ja tämä uusi nöyrtyy makkaratikkuun! Kotona heitin puukon varastoon, mutta nyt se taas muuttokuormaa tehdessä tuli vastaan. Saunassa äsken mietin, että perkele minähän kerron teille Sissipuukon tarinan ja kysyn, että onkohan tämä sittenkin maanantaikappale vai nykystandardi? Minä en tätä puukkoa tarvitse, joten jos vaan haluatte, voin lähettää sen teille."

There something wrong with my knife, and it's not just the handle...

No comments:

Post a Comment